Til hovedinnhold

Lysarmatur

Lysarmatur brukes for det meste i industri og næring, men det finnes mange fine varianter som kan passe på kjøkken, bad, bod og garasje.

Lysarmatur over langbord i et møterom. Foto
  • Gir godt med lys
  • Enkel montering
  • Rimelig løsning

Hvorfor velge lysarmatur

Når du skal ha godt med lys, så er lysarmatur noe du kan vurdere. Det er enkelt å montere, og kan erstatte mange downlight eller lamper.

Viktig å tenke på med lysarmatur

Krav og regler

Bad og våtrom

For bad og våtrom må du alltid vurdere om belysningen du skal installere tåler fukt. Det er ulike soner å ta hensyn til, men normalt så brukes lysarmatur i den tørreste delen av badet.

Et lyst bad med hvit innredning og lysarmatur over speilet. Foto.
Foto: SG Armaturen

Landbruk

Dersom du skal montere lysarmaturer i fjøs så finnes det egne krav. Disse kan våre elektrikere hjelpe deg med, så du får lysarmaturer som er tilpasset behovet.

Plassering og antall

1 lysarmatur gir mye lys og kan ofte erstatte mange lamper eller downlight. Dette gjelder spesielt når det er et spesifikt område du skal belyse, som for eksempel over bordet på et møterom.

Design

Det finnes etter hvert mange fine lysarmaturer, fra de helt enkle som først og fremst gir godt lys, til de som er designet for at også interiørarkitekter ønsker å bruke dem i sine prosjekter. Våre elektrikere har mange alternativer å vise deg.

Kan jeg montere lysarmatur selv?

Dette kan du gjøre selv

Du kan kanskje gjøre noe av jobben selv, men det er enkelte deler en elektriker må ta seg av. Først og fremst er det bygingsmessige tilpasninger du kan gjøre, sånn at det er enkelt for elektriker å koble opp lysarmaturen.

Dette må elektrikeren gjøre

Elektrikeren må legge opp ledninger til det punktet hvor du ønsker at lysarmaturen skal installeres og det samme med brytere eller dimmere.

Hva er prisen for å montere en lysarmatur?

Lysarmatur kan være et rimelig alternativ. Eksempelvis vil en lysarmatur være en bedre og rimeligere løsning å ha på et vaskerom, enn et antall downlight som skal gi like mye lys.

Lysarmatur over to kontorpulter i et næringslokale. Foto.

Når du skal ha lysarmaturer er det to hensyn du må ta:

  1. Selve armaturen kan koste alt fra noen hundrelapper til mange tusen kroner. Våre elektrikere har et stort utvalg å velge blant, og de kan hjelpe deg å finne noe du vil være fornøyd med.

  2. Installasjonen av lysarmaturen er ikke alltid en stor jobb, så ofte lønner det seg å gjøre dette sammen med andre ting dersom det kun er én lysarmatur du skal ha opp. Det kan være du trenger ekstra stikkontakter, montere elbillader eller installere lydanlegg i taket. Ved å planlegge flere installasjoner samlet utnytter du våre elektrikere på en god måte, og unngår at en stor del av kostnader går med til å kjøre og avtale jobben med deg for hver gang du skal ha noe montert.

Hvor skal du ha lysarmatur?

Kontor

På et kontor brukes lysarmaturer både over pulter, i møterom og andre steder hvor det skal være godt arbeidslys.

Lysarmatur over en kontorpult med to skjermer. Foto.

Landbruk

I fjøs og andre landbruksbygg er lysarmaturer et godt alternativ. Det du må tenke på er at det er egne krav til installasjoner i blant annet fjøs. Det har våre elektrikere god erfaring med, og kan gi deg god tips til hva du bør gjøre.

Vaskerom

Vaskerom er et sted hvor lysarmatur ofte velges for å få godt lys, som et alternativ til downlights eller lamper.

Kjøkken

Også på kjøkken kan du bruke lysarmatur, for eksempel under overskapene for å gi godt lys på kjøkkenbenken. I mange moderne hus benyttes nå lyslist i stedet for lysarmatur på kjøkkenet.

Garasje

I garasjer er det ofte litt høyere under taket, og da kan rett lysarmatur gi godt lys.

Lagerhall

Lagerhaller har ofte lysarmaturer som er tilpasset høyden under taket og bredden mellom reolene. Her er det viktig å få nok lys helt ned til bakken, og du må velge en lysarmatur som har rett spredning. Våre elektrikere hjelper deg med dette.

Bestill befaring eller installering

Ønsker du å installere lysarmatur nå, eller kanskje ta en befaring først? Våre elektrikere hjelper deg med både råd og montering.

Finn elektriker