Til hovedinnhold

Stikkontakt på kjøkkenet

Kjøkkenet er vel kanskje den plassen man absolutt ikke vil spare på stikkontaktene. Her er det stor variasjon i hvor mange elektriske apparater du skal bruke samtidig, og det kan også være du etter å ha brukt kjøkkenet litt finner ut at for eksempel kaffemaskinen bør flyttet til en annen del av kjøkkenbenken.

Hvilke krav og regler finnes for stikkontakt på kjøkkenet?

Krav i forhold til elektrisk utstyr

I nyere boliger må du ha minimum en stikkontakt for hver faste elektrisk utstyr. Så da er det bare å telle opp; Kjøleskap, fryser, steikeovn, kaffemaskin, platetopp, mikrobølgeovn og så videre.

Generelle krav

Dette kravet gjelder også nyere boliger:

  • Du må ha minimum to stikkontakter for hver andre meter vegg, både over kjøkkenbenken og resten av kjøkkenet.

  • Du må også ha minimum fire stikkontakter der du har spiseplassen.

Hva annet bør du tenke på når det gjelder stikkontakt på kjøkkenet?

Husk at du skal lade mobil og nettbrett

Kjøkkenet har fått en større og mer sentral rolle i et moderne hjem. Dermed må du også tenke på at det skal være mulig å lade telefonen, nettbrett eller en PC der, samtidig som du lager mat.

Radio på kjøkkenet, eller en smarthøytaler

Å ha integrerte høyttalere i taket er mer og mer vanlig, og det kan våre elektrikere hjelpe deg med. Men mange har også en smarthøytaler eller radio stående på kjøkkenet. Den må ha en plassering som er praktisk, også når den skal kobles til stikkontakt.

Skal du kunne flytte elektriske apparater?

Selv om du er fornøyd med plasseringen av kaffetrakter og kjøkkenmaskin nå, så er det absolutt lurt å tenke at de skal flyttes på eller brukes på en annen måte en gang i fremtiden.

Kan pop up stikkontakter være løsningen for å få kjøkkenet mer praktisk?

Fleksibilitet og skjulte stikkontakter

Pop up stikkontakter øker fleksibiliteten, og gir deg flere stikkontakter. Samtidig er de ikke synlige når de er felt ned i kjøkkenbenken.

Ettermontering av pop up stikkontakter

De er også veldig praktiske i den formen at de kan ettermonteres i et eldre kjøkken. Men husk å tenk litt igjennom om man har plass under der man tenker å montere den, slik at ikke skuffer eller annet utstyr kommer i veien. Men det finnes også lavtbyggende varianter som ikke er dypere enn en normal benkeplate.

Bestill befaring eller installering

Er du klar for å installere stikkontakt, eller ønsker du befaring først? Våre elektrikere hjelper deg med både råd og installasjon.

Finn elektriker nå